‘Frisse wind door oud spul’

Historische optocht Oud Veluwse Markt

‘Frisse wind door oud spul’

BARNEVELD De voorbereidingen voor de Oud Veluwse Markt (OVM) zijn alweer in volle gang. De verschillende commissies hebben hun mensen weer bijeengeroepen, achter de schermen is de OVM al gestart.

We hebben een winterstalling in het buitengebied waar de wagens, karren, en andere attributen staan waarmee in de historische optochten wordt gelopen, zegt Henk Vermeulen die zich al ruim 40 jaar inzet voor de OVM en zorgt dat de optocht op rolletjes loopt. Ze krijgen hier, indien nodig een opknapbeurt en we hebben hier een plek vrij gemaakt voor onze kledingcollectie. Door de bouwplannen achter Broekhuis mode was een verhuizing onvermijdelijk. Een mooie gelegenheid om ook eens een bezem door de garderobe te halen. De dames van de kleding zijn hier nu ook aan de slag.

Enkele door de wol geverfde dames doen een stap terug binnen de organisatie maar Gerjanne van Ee en Bep Viets zijn gelukkig nog wel beschikbaar voor raad en daad, zegt Francis Oevering die zich samen met Gerda Groeneveld inzet voor de kleding. We zorgen dat de garderobe er picobello bijhangt en dat iedereen die wil meelopen in de optocht een frisse set kan dragen. Ook gaan we alle informatie over de mutsen in kaart brengen. Bep Viets helpt nu nog volop mee maar we zoeken iemand waaraan zij haar kennis kan overdragen, en die tijdens de 4 donderdagen de juiste muts bij elk type ‘dracht’ zoekt. Het is fijn als je dan veel over mutsen weet of dat graag wil leren. Soms worden mutsen gewassen en hersteld, hiervoor hebben we ons vaste adres, er zijn weinig mensen die deze ambachtelijke klus nog kunnen klaren.

Het zou fijn zijn als iemand zich binnenkort meldt maar dat kan ook tijdens onze jaarlijkse OVM-informatieavond, welke dit jaar voor het eerst bij Muziekschool Barneveld aan het Theaterplein zal zijn. Op dinsdag 20 juni tussen 19.00 en 21.00 uur is iedereen welkom voor informatie rondom de OVM. We bespreken met de optochtlopers de kleding en de wagens, nieuwe vrijwilligers en medewerkers kunnen zich aanmelden. Naast vrijwilligers in de optocht zoekt de OVM ook versterking rondom de markt waarmee je vanaf 13 jaar een leuk zakcentje kan verdienen.

MEER INFORMATIE

De markdagen zijn op 25 juli, 1, 18 en 15augustus. De optochten gaan om 11.00 en 13.30 van start. Vooruitlopend aan de eerste optocht zal nog een moment komen om kleding uit te zoeken. Je hiervoor aanmelden en informatie opvragen kan via [email protected]