Foto_Archief_2024

Duik in de tijdloze sfeer van de Oud Veluwse Markt en maak herinneringen voor de toekomst!

 

Persbericht

 

BARNEVELD – Duik in de tijdloze sfeer van de Oud Veluwse Markt en maak herinneringen voor de toekomst!

Op donderdag 25 juli, 1, 8 en 15 augustus komen de straten van Barneveld tot leven met de nostalgische charme van de Oud Veluwse Markt! Dit unieke evenement, nu in zijn 58e editie, belooft een samensmelting van traditie en gezelligheid te zijn, waar jong en oud zich kunnen onderdompelen in de tijdloze geest van vroeger. Met maar liefst 175 authentieke kramen, traditionele klederdracht, oude ambachten en een bruisende kleedjesmarkt is er voor ieder wat wils! Mis vooral de historische optocht niet, waar de rijke Veluwse tradities tot leven komen.

 

Historische Optocht | Traditionele Klederdracht

Een hoogtepunt van de Oud Veluwse Markt is de kans voor bezoekers om zich te kleden in authentieke Veluwse klederdracht. Vanaf 9.30 uur op de marktdag staat het kledingteam klaar om iedereen te helpen in een frisgewassen set van Knipmutsen, Kalot-, Plooi-, Sroken- of Cornetmutsen en bijpassende kleding van weleer. Jong en oud kunnen deelnemen aan deze unieke ervaring en zichzelf onderdompelen in de sfeer van lang vervlogen tijden. De historische optocht, waar deelnemers in hun prachtige traditionele klederdracht de straten van Veluwe zullen doorkruisen, is een niet te missen hoogtepunt. Tijdens elke Oud Veluwse Marktdag vindt tweemaal de historische optocht door het centrum van Barneveld plaats. In de vrolijke stoet zullen ook dit jaar weer de bekende, iconische personages in authentieke kostuums meelopen. Aan kop onze innemende veldwachter en boerenkapel de Barre Bloazers. Daarachter het “Boeren bruidspaar met gevolg” in authentieke kostuums zoals notabelen, bedienden en genodigden met een hoeveelheid indrukwekkende, originele kinder- en poppenwagens. Jong en oud presenteert zich jaarlijks in Veluwse dracht van rond 1900 als “Boeren op weg naar de markt”. Onder hen een aantal markante karakters met onze of eigen museale karren, wagens, fietsen, gereedschappen en attributen van beroepen en gebruiken uit vervlogen tijden.

 

Ambachtelijke Marktkramen 

De Oud Veluwse Markt is trots op haar rijke assortiment van ambachten die de tand des tijds hebben doorstaan. De markt staat bekend om zijn ambachtelijke marktkramen, waar lokale ambachtslieden hun vakmanschap tonen. Bezoekers kunnen rondsnuffelen tussen handgemaakte souvenirs, kunstvoorwerpen en streekproducten. Van manden vlechten tot houtsnijwerk, de markt biedt een breed scala aan traditionele ambachten die met liefde worden uitgeoefend. Tijdens de markt kunnen bezoekers zich ook tegoed doen aan heerlijke culinaire lekkernijen. De geur van versgebakken brood, ambachtelijke kazen en andere lokale specialiteiten vult de lucht, waardoor een onweerstaanbare trek ontstaat om te proeven van het rijke culinaire erfgoed van de Veluwse streek. Met ambachtslieden die actief hun kennis delen, voelt u zich als het ware terug in de tijd gezet.

 

Volksdans: Laat je voeten het werk doen

“Laat je voeten dansen met optredens van traditionele volksdansgroepen!” Dit jaar presenteren we met trots optredens van drie vooraanstaande volksdansgroepen: Oriënt uit Culemborg, de Lesselschotsers en de Puttense Boerendansers. Laat u meevoeren op een culturele reis door onze historische regio met spectaculaire vertoningen van traditionele dansen.

 

Ridders en Ridderlijkheid: Maak Kennis met Ridder Jan

Ontmoet Ridder Jan, die in vol ornaat zijn heldhaftige avonturen uit de middeleeuwen zal delen. Deze meet & greet is een unieke kans om meer te leren over de ridderlijke tijden en is perfect voor jong en oud.

 

Magie in de Poppenkast: Prins Joris en Zijn Avonturen

Elke donderdag tijdens de marktperiode betovert Prins Joris jong en oud met zijn magische avonturen. Deze poppenkastvoorstellingen op het bordes van het Raadhuisplein zijn een ware bron van fantasie en plezier.

 

Ontdek Meer:

  • Veiling bij het Boerenerfhuis: Doe mee aan onze veiling en bied op unieke vondsten en authentieke Veluwse kunstwerken.
  • Levendige Ambachten: Ervaar het traditionele graan dorsen of waag je aan het Koekslaan. Deze activiteiten bieden een inkijk in de aloude praktijken van onze voorouders.

Mis Het Niet!

De Oud Veluwse Markt is niet zomaar een markt; het is een levendige viering van traditie en gemeenschap in het pittoreske hart van Barneveld. Bereid u voor op een dag vol entertainment, educatie en onvergetelijke ervaringen. Beleef de betovering van het verleden en maak herinneringen voor de toekomst op de Oud Veluwse Markt!

[email protected]   www.oudveluwsemarkt.nl

Tijdens de Oud Veluwse Markt dagen kunt u contact opnemen met het:

Oud-Veluwse Markt Informatie Centrum

Toeristisch Informatie Punt Barneveld
Nieuwstraat 31
3771 AS Barneveld

0342-423358